Wonen in Belgie

Wij Nederlanders hebben veel verschillende vooroordelen over onze zuiderburen maar wanneer uzelf in België gaat wonen zult u ondervinden dat men in België prima kan werken, leven en wonen. In vergelijking met Nederland biedt het wonen in België verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan wij in Nederland gewend zijn. Informatie over de verschillende aspecten die met het wonen in België te maken hebben, hebben wij voor u hieronder op een rijtje gezet.

Financieel voordeel

Verhuizen naar België is buiten het aanbod aan cultuur en natuur ook zeer aantrekkelijk voor uw portemonnee. Wanneer u namelijk in België woont maar in Nederland blijft werken dan is de hypotheekrente voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie kunt u vinden op hypotheek België. Verder zullen ook de kosten voor uw auto beduidend minder zijn, dit omdat de Belgen het begrip BPM niet kennen. BPM staat voor Belastingen op personenauto’s en motorrijwielen. Hierdoor kunt u jaarlijks enige duizenden euro’s besparen. Daarnaast zijn ook de brandstof prijzen en maandelijkse lasten aanzienlijk minder in België.

Huizen

In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.

Onderwijs

Het onderwijs in België staat over het algemeen veel beter aangeschreven dan het onderwijs in Nederland. Bovendien zijn de kosten voor het basis, secundair en hoger onderwijs aanzienlijk lager. Ook kunt u verschillende subsidies aanvragen voor uw naar school gaande kinderen. Meer informatie hebben wij voor u uitgelicht op onze pagina’s onderwijs in België en studeren in België.

Weer

Het weer en klimaat in België verschilt niet veel met het klimaat in Nederland. Net als in Nederland zult u in België te maken hebben met relatief koude zomers, milde winters en veelal wisselvallig weer. Gemiddeld ligt de temperatuur zo rond de 11 graden Celsius.

Paspoort

Wanneer u naar België gaat verhuizen dan blijft u uw Nederlands paspoort behouden. Wanneer uw paspoort verlopen is, dan dient u naar het Nederlandse consulaat in Antwerpen te gaan. Hier kunt u uw paspoort laten vernieuwen. U kunt zich laten naturaliseren tot Belg wanneer u minstens vijf jaar in België woonachtig bent.

Rijbewijs

Totdat uw Nederlands rijbewijs verloopt blijft ook deze Nederlands. Wanneer uw rijbewijs verlopen is, kunt u deze bij uw gemeente laten vernieuwen. U krijgt dan een Belgisch rijbewijs welke in heel Europa geldig is. Mocht u toch graag een Nederlands rijbewijs hebben, dan kunt u deze bij het Nederlandse consulaat in Antwerpen aanvragen.