Een verhuizing naar Vlaanderen lijkt misschien niet zo’n grote stap als een emigratie naar Italië of zelfs een ander continent. Toch krijg je te maken met alle dingen die bij een emigratie horen, zoals het nodige papierwerk, energieleveranciers, verzekeringen, enzovoort. Je denkt misschien dat je een streepje voor hebt, omdat je de taal al spreekt. Dit is grotendeels waar, maar toch zijn er enkele opvallende en soms grappige verschillen te benoemen tussen het Vlaams en Nederlands.
U of jij?
Het tutoyeren is in Vlaanderen in opkomst, maar het blijft beleefd om iemand bij de eerste kennismaking aan te spreken met ‘u’.
Ga je mee een stukje stappen?
‘Heb je zin om een stukje te gaan lopen?’ Als je dit aan Vlamingen vraagt, dan denken ze dat je ze vraagt om een stukje te gaan rennen. In Vlaanderen gebruik je ‘stappen’ of ‘wandelen’.
Betalen doe je met je bankkaart
In Vlaanderen betaalt men niet met een ‘pinpas’, maar met een ‘bankkaart’. Geld ‘pinnen’, doe je hier dan ook niet. En in plaats van iDEAL, gebruiken Vlamingen ‘bancontact’ voor elektronische betalingen.
Patat of friet?
Als in een restaurant gevraagd wordt of je patat bij je gerecht wilt, dan bedoelen de Vlamingen gewoon aardappel en geen friet. En een snackbar heet in Vlaanderen een frituur.
Klak en kleedje
Als een Vlaming tegen je zegt dat je een gave ‘klak’ hebt, dan bedoelt hij dat je een gave pet hebt. Bij ‘een kleedje’ zien veel Nederlanders een stuk textiel voor zich dat op de grond ligt, maar een Vlaming duidt met deze term een jurk aan.
Een tas koffie
Waar we in Nederland een kop of een mok koffie drinken, drinken ze in Vlaanderen een tas koffie. Dit komt van het Franse woord ‘tasse’, wat kop of drinkgerei betekent.
Stoel, bank, zetel
Kinderen in Vlaanderen krijgen op school te horen dat ze hun stoel onder de bank moeten schuiven. Met de bank wordt in dit geval de tafel in het klaslokaal bedoeld. En wat we in Nederland een bank (om op te zitten) noemen, is in het Vlaams een zetel.
Poepen doe je in Vlaanderen (in principe) niet op de wc
Grote kans dat je in gezelschap sowieso niet gaat verkondigen dat je moet poepen, maar het is goed om te weten dat dit woord een totaal andere betekenis heeft in Vlaanderen. Als Vlamingen het over ‘poepen’ hebben, dan hebben ze het over het hebben van seks. De actie op het toilet wordt ‘kakken’ genoemd. En als je op je poep moet gaan zitten, dan is het de bedoeling dat je op je billen gaat zitten.