Makelaars

Wanneer u naar België gaat emigreren of tijdelijk zal verblijven dan zult u waarschijnlijk op zoek gaan naar een koop of huurhuis. Wellicht is het dan handig om een makelaar in te schakelen om u te helpen met het zoeken naar een geschikt huis voor u en/of uw gezin. Op deze pagina verschaffen wij u informatie betreffende de makelaars in België.

Wel of geen makelaar?

De keuze voor het inschakelen van een makelaar is helemaal aan u. Wanneer uzelf over de capaciteiten en vaardigheden beschikt om zelf tot een juiste koop van een huis te komen dan kunt u wellicht overwegen om geen makelaar in te schakelen. Echter wanneer dit niet het geval is dan is het verstandig om in zee te gaan met een makelaar. De makelaar kan u helpen met het vinden van een geschikt huis, kan een koopplan opstellen en kan u helpen met de onderhandelingen betreffende de prijs van een huis. Uiteraard dient u de makelaar een bepaald bedrag te betalen in ruil voor zijn of haar diensten.

Erkende makelaar

Wanneer u besloten heeft om een Belgische makelaar in de arm te nemen, let dan goed op dat de betreffende makelaar een erkende makelaar is. In België kunt u deze herkennen aan een erkenningnummer van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Iedere zelfstandige makelaar in België dient aangesloten te zijn bij de BIV.

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Het BIV zorgt ervoor dat de makelaars de regels van hun beroep naleven en dat ze hun plichten waarborgen. Voornamelijk controleren ze of makelaars hun plichten naleven en tevens houden ze een lijst van stagiairs bij om te kijken of deze voldoen aan de voorwaarden. Wanneer er een overtreding plaats vindt, kan aan de betreffende makelaar een straf in de vorm van een waarschuwing, schorsing of tuchtstraf opgelegd worden.

Nederlandse Makelaar

U kunt er ook voor kiezen om een Nederlandse makelaar in de arm te nemen. Omdat België zo dicht bij de grens van Nederland ligt, zijn er ook verschillende makelaars uit Nederland actief op de Belgische markt. Houd er wel rekening mee dat een Belgische makelaar vaak een beter overzicht heeft van wat er zich op de Belgische huizenmarkt afspeelt.

België-adviseurs

Bij verschillende instanties kunt u ook een adviseur in de arm nemen. Zo biedt de Rabobank bijvoorbeeld verschillende adviseurs. Deze adviseurs kunnen u meer vertellen over het kopen of huren van een huis in België. Deze adviseurs weten ook alle speciale regels die wellicht van toepassing zijn op u als Nederlander die naar België gaat emigreren.