BTW

Voor wie in België gaat wonen of werken is het belangrijk om te weten hoeveel de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) bedraagt. In België gelden namelijk andere tarieven dan in Nederland. Zo heeft men in België niet twee maar drie verschillende tarieven, namelijk 21, 12 en 6 procent. Op deze pagina geven wij u meer informatie over de BTW in België.

Tarief

Het normale tarief ligt in België op de 21 procent. Dit tarief is het standaard tarief dat van toepassing is op de meeste artikelen. Het laagste tarief is, net als in Nederland, 6 procent. Dit tarief geldt voor de basisbehoeften zoals landbouwproducten, bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, boeken en tijdschriften. Een tussentarief bestaat ook, die bedraagt 12 procent BTW. Dit zijn meestal goederen of diensten waarvan het gebruik gestimuleerd wordt, maar niet onder de basisbehoeften vallen. Voorbeelden hiervan zijn margarine, sociale woningbouw en sommige energiebronnen.
Opvallend is dat er in België eigenlijk ook een vierde tarief geldt. Men betaalt namelijk geen BTW over de kranten. Dit is dus eigenlijk een tarief van 0 procent.

Eigen onderneming

Als u een bedrijf heeft dat gevestigd is in Nederland maar in België woont kan het zijn dat er een bijzondere regeling is voor BTW. Zo hoeft u als u aan het buitenland goederen of diensten levert niet altijd BTW te rekenen. Omgekeerd hoeft u ook niet altijd BTW te betalen aan bedrijven die niet in hetzelfde land zijn gevestigd als uw onderneming. Soms zijn de regelingen behoorlijk ingewikkeld. Het is verstandig u daarvan op de hoogte te stellen, door te informeren bij de Belgische of Nederlandse belastingdienst.