Werken in België

Wil jij graag werken in België? Op deze pagina vind je belangrijke informatie en handige tips over werken in België. Op deze pagina lees je onder andere meer over het zoeken naar een baan, solliciteren, werkvoorwaarden en de werkcultuur in België.

Op zoek naar een baan

Zoeken naar een baan in België is erg makkelijk. De meeste vacaturewebsites, zoals Stepstone.be, Jobat.be en andere media zijn door de Nederlandse taal erg toegankelijk voor Nederlanders. Het enige waar je goed op moet letten zijn de taaleisen die je moet beheersen. Veel bedrijven in België vragen namelijk om kennis van meerdere talen. Vooral Nederlands, Frans en/of Engels worden veel gevraagd.

Solliciteren

Wanneer je in België gaat solliciteren kan het verstandig zijn om je CV lichtelijk aan te passen. Over het algemeen zijn Belgen meer bescheiden dan wij Nederlanders zijn. Daarom kan het verstandig zijn om iets genuanceerder om te gaan met het benoemen van je talenten en prestaties.

Salaris

Over het algemeen zijn de salarissen die uitgekeerd worden in België iets lager dan in Nederland. De loonbelasting die je in België betaalt ligt ook hoger. De kosten voor levensonderhoud liggen lager dan in Nederland, waardoor je in Nederland en België na het betalen van je vaste lasten ongeveer evenveel geld overhoudt.

Cultuur op de werkvloer

De werkcultuur van België scheelt niet veel met die van Nederland. Er zijn echter twee punten waarop de cultuur sterk verschilt en waar je rekening mee moet houden. Zo zijn Belgen meer bescheiden dan wij zijn en is er een grote kans dat Belgen het arrogant vinden als je over jezelf zegt waar je goed in bent. De sfeer in België wordt wel als relaxter ervaren. Zo is het in België gebruikelijker om als iets niet af is de gebruikelijke tijd naar huis te gaan en de dag daarop weer verder te gaan.

Visum

Als Nederlander heb je geen visum nodig om in België aan de slag te kunnen. Hetzelfde geldt voor alle mensen met een nationaliteit die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) valt.

Wonen in Nederland en werken in België

Woon je in Nederland en wil je in België werken zonder te emigreren? Dat is mogelijk. Het enige nadeel hiervan is dat je veel extra papierwerk hebt en het belastingtechnisch iets ingewikkelder wordt.

Belasting
Zoals hierboven vermeld staat wordt het belastingtechnisch ingewikkelder als je in Nederland woont en in België werkt. Je krijgt namelijk te maken met twee verschillende landen die belasting willen ontvangen over jou inkomen. Nederland heeft recht op belasting omdat je er woont en België heeft recht op belasting omdat het inkomen uit België komt. Gelukkig is er sinds 2001 een belastingverdrag dat ervoor zorgt dat je niet dubbel belasting hoeft te betalen. Woon jij in België en werk je in Nederland? Dan gelden dezelfde regels.

Belastingaangifte
Belangrijk om te onthouden is dat je altijd in beide landen belastingaangifte moet doen. Je doet in het land waar je werkt alleen aangifte over het in dat land verdiende salaris en in het land waar je woont aangifte van al je inkomsten wereldwijd.

Eigen bedrijf beginnen

Wil jij in België een eigen bedrijf starten of je bedrijf uitbreiden naar België? Op onze pagina Bedrijf starten in België vind je belangrijke informatie en handige tips over ondernemen in België.