Top 5 redenen om naar België te verhuizen

Waarschijnlijk niet de beste plek om te beginnen, maar één van mijn favoriete aspecten van Belgie is hoe gemakkelijk het is om je te verplaatsen. Laat mij dit verduidelijken, ik houd van Belgie en zoals een Amerikaan ooit zei ´it´s the best darn place on Earth!´. Maar expats zijn net honden met honing aan hun poten, ze kunnen nooit stil zitten. Het goede van België is dat het een internationaal reis centrum is. De betaalbaarheid en de korte reisduur zorgen ervoor dat verhuizen naar België lijkt alsof je tegelijkertijd ook verhuist naar Frankrijk, Luxemburg en Denemarken bij elkaar. Als je meer wilt weten over de beste plekken om heen te gaan, is het aan te raden om contact te zoeken met andere expats in België via sociale netwerken, zoals het expat netwerk InterNations.

Gezondheidszorg

Misschien komt het wel door de Belgische chocolade, bier en de Vlaamse friet dat België één van de beste gezondheidszorgsystemen van de wereld heeft. Het land loopt voorop als het gaat om medische hulp en gezondheidszorg en met 4 doktoren per 1000 inwoners overtreft het gemakkelijk het aanbevolen gemiddelde van 2.9 van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). De gezondheidszorg wordt gefinancierd door zowel de publiekelijke als verplichte gezondheidsverzekeringen. Hoewel patiënten in het begin de volledige rekening moeten betalen, krijgen ze tot wel 75% terug vergoed door de publieke en privé verzekeringen.

Expats zullen blij zijn om te horen dat het hart van de Belgische gezondheidszorg een onbevangen en vooruit denkende filosofie heeft. Patiënten kunnen gebruik maken van een vergoeding voor alternatieve behandelingen zoals accupuntuur, onder voorwaarde dat deze behandelingen worden uitgevoerd door gekwalificeerde en professionele medici.

Expat bestemming

Zoals boven al genoemd, is het gemakkelijk om vanuit België te reizen, maar het is aan de andere kant ook gemakkelijk om naar België te reizen. Volgens InterNations zijn 1 op de 8 mensen die in België wonen expats. Om meerdere argumenten is dit gegeven de beste reden om te verhuizen naar België. Als eerste betekent dit dat het land een goed geolied immigratieproces heeft en de gemiddelde wachttijd voor een visum bedraagt tussen de twee en drie weken. Daarnaast betekent het ook dat zowel werkgevers als verhuurders gewend zijn aan buitenlanders, wat ervoor zorgt dat een baan of huis vinden gemakkelijker gaat. Als laatste en misschien wel de beste reden, is dat wanneer je heimwee krijgt, er een goede kans bestaat dat jouw landgenoten ergens al een bar hebben gebouwd om naartoe te gaan.

Een land van echte dames en heren

Een van de beste dingen van België, als je ze kunt vinden tussen alle expats, zijn de Belgen zelf. Het is soms lastig om het nationale karakter te definiëren, aangezien België veel culturele variaties heeft en verschillende talen kent. Toch zijn er gemeenschappelijke kenmerken die bij iedereen die in België is opgegroeid schuilen. Toeristen die België hebben bezocht zullen zeggen dat de inwoners vriendelijk zijn, maar ook ietwat koud en gereserveerd. Maar voor degene onder ons die van plan zijn iets meer tijd te besteden en meer vrienden dan kennissen willen maken, zullen er achter komen dat zodra een Belg zich op zijn of haar gemak voelt bij je, zij één van de meest warme en aardige mensen op de planeet zijn.