Emigreren naar België? Denk goed na over de gevolgen

Het ligt voor veel mensen in de grensstreek voor de hand om naar België te verhuizen. De huizen en grond zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Waar je in Nederland voor iedere verandering aan je huis een vergunning moet aanvragen (en vaak niet krijgt) heb je in België veel meer vrijheid. Maar er zijn ook veel consequenties verbonden aan emigratie, al is het net over de grens met Nederland, waar je even bij moet stilstaan. België staat bekend als een belastingparadijs, wat echter alleen geldt voor mensen met een hoog vermogen die naar België komen om te rentenieren. Op het moment dat je in België gaat werken betaal je over het algemeen veel meer belasting dan in Nederland.

Sociale verzekering

Als je in België woont en in Nederland werkt, blijf je sociaal verzekerd in Nederland. Je moet in Nederland dus gewoon sociale premies blijven betalen. Gezinsleden die niet in Nederland werken zijn niet meer sociaal verzekerd in Nederland. Ook de opbouw van het AOW-pensioen wordt beëindigd. Je betaalt in die situatie in Nederland inkomstenbelasting, maar de Belgen zullen u op basis van dat inkomen extra aanslaan voor de gemeentebelasting. Dat betreft een percentage van 6-9 procent.

Taal en cultuur

België is officieel een drietalig land. Maar het onderwerp taal ligt erg gevoelig bij de inwoners. Het kan zo zijn dat men in het ene dorp vloeiend Vlaams spreken, maar in een dorp vijf kilometer verderop weigeren om u in het Nederlands te woord te staan. Eigenlijk zijn er twee aparte culturen: de Vlaamse en de Waalse. De manier van leven, de mode, het eten, het onderwijs en de televisie is strikt gescheiden. Zelfs de feestdagen verschillen. Het enige dat hen lijkt te verbinden zijn de landsgrenzen en de liefde voor feestvieren: Belgen houden van folklore en feesten, waarbij flink wordt gedronken en gegeten.

Neem de proef op de som

Voordat je daadwerkelijk beslist om te gaan emigreren, is het verstandig om eerst een korte periode door te brengen in dat gebied. Misschien kun je het huis dat je wilt gaan kopen een tijdje huren, of je gaat gewoon in een Accor hotel in Antwerpen zitten. Als je schoolgaande kinderen hebt, zul je je moeten oriënteren op scholen in de buurt en bestuderen wat de verschillen in onderwijs zijn tussen België en Holland. Dit is waarschijnlijk de enige manier waarop je zelf kunt ervaren hoe de buurt is waar je uiteindelijk gaat wonen. Blijf dus vooral niet alleen maar binnen zitten, maar wandel een paar keer door de buurt, maak een fietstocht door de omgeving en geef je ogen en oren goed de kost.