Studeren in Belgie

Er zijn verschillende redenen waarom studeren in België een goede keuze is. België is een zeer veelzijdig land en biedt de mogelijkheid tot het volgen van vele interessante studies. Daarnaast staat het volgen van een studie in het buitenland buitengewoon goed op je CV en het vergroot je kansen op het vinden van een leuke baan na het behalen van je diploma. Verder is het natuurlijk erg leuk om je in de cultuur van onze zuiderburen te verdiepen.

Taal

In België spreekt men drie verschillende talen; Duits, Frans en Nederlands. In het noorden spreekt men Nederlands, in het zuiden Frans en in een klein gedeelte van Wallonië spreekt men Duits. Ondanks dat vele scholen hun lessen ook in het Engels aanbieden is het dus erg belangrijk dat je goed kijkt in welk gebied jouw hogeschool of universiteit zich bevindt.

Loting

Waar je in Nederland eerst een loting moet doorstaan voor je aan de opleidingen geneeskunde of journalistiek mag beginnen, is dit in België niet het geval. Ben jij niet door de loting gekomen en wil je niet voor een andere studie kiezen, dan is het volgen van een studie in België wellicht de oplossing voor jou. In België hoef je voor de studies geneeskunde en journalistiek geen lotingprocedure te doorstaan. Daarentegen kan het wel zo zijn dat je een examen dient af te leggen voordat je toegelaten wordt.

Studiefinanciering

Ontvang je studiefinanciering in Nederland en wil je deze graag behouden wanneer je in België gaat studeren? Dat kan maar dan is het wel noodzakelijk dat je aan je hogeschool of universiteit in Nederland ingeschreven staat. Voor meer informatie en de voorwaarden betreffende je studiefinanciering in het buitenland kun je terecht op de website van de DUO.

Huisvesting

In België worden studentenkamers ook wel aangeduid als ‘koten’. In vergelijking met de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Nederland, zijn de prijzen voor een kot in België relatief goedkoop. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 250 en €350 per maand. Naast particuliere huurwoningen bieden vele hogescholen en universiteiten vaak huisvestiging aan. Deze huurwoningen zijn meestal nog goedkoper. Kijk voor het vinden van een huurhuis in België ook eens op onze pagina.

Tips

Studeren of stage lopen in het buitenland is een bijzondere en waardevolle ervaring. WilWeg laat je zien welke mogelijkheden er allemaal zijn om (een deel van) je studie of stage in het buitenland te doen. Of je nu een paar maanden of een semester weg wilt, een jaar of zelfs een hele studie: met www.wilweg.nl zet je de eerste stap op weg naar een onvergetelijke ervaring!