Wen aan de Vlaamse taal met deze tv-programma’s

Het Vlaams is op veel fronten anders en hoewel het natuurlijk niet zo moeilijk is als Arabisch of Mandarijn, is het ook een vorm van respect naar de Vlamingen als je je erin verdiept, in aanloop naar je emigratie. Met het gebruik van ‘u’ als algemene aanspreekvorm kom je bijvoorbeeld beter voor de dag. Zet deze tv-programma’s aan om te wennen.

Tv kijken als leermiddel

Internet en tv bieden je de mogelijkheid om op een ontspannende manier een taal te leren. Naast de vele taalcursus-apps zoals Duolingo die je voor moeilijkere talen zou gebruiken, is er de tv die soelaas biedt. Je zult de eerste niet zijn die een lokaal spel-, kook- of reisprogramma aanzet om alvast in de sfeer te raken. Of zoals men in België zegt: geraken.

De slimste mens

Met de Vlaamse versie van De Slimste Mens sla je twee vliegen in één klap: je duikt hier eveneens in de Vlaamse cultuur. De Philip Freriks van dienst heet hier Erik van Looy en sommige juryleden – het zijn er in België meer en verschillende – ken je al van de Nederlandse tv. Herman Brusselmans werd buiten de literaire wereld om een halve BN’er door zijn geheel eigen gevoel voor humor in De Wereld Draait Door. Ook kun je er Nederlanders tegenkomen: Arjen Lubach doet mee, en eerder doken cabaretiers Jan Jaap van der Wal (woonachtig in België) en Marc-Marie Huijbregts al op.

Reizen Waes

Een man die, naast vele muzikanten, de stad Antwerpen wereldwijd vertegenwoordigt is Tom Waes. Samen met zijn crew (waaronder zijn geliefde klankman Pascal) reist hij de hele wereld over voor zijn programma Reizen Waes. In het begin was de insteek om zijn reisprogramma te maken in verre landen die niet bepaald bekend staan als populair vakantieland. Enkele seizoenen later stroopte hij Europa af naar bijzondere plekken, mensen en activiteiten, en tijdens de coronacrisis sloeg hij in België aan het grasduinen. Vooral met het kijken van dat seizoen maak je, behalve met Waes’ Antwerpse accent, kennis met het land op een heel andere manier. In de zomer van 2021 bezocht Waes trouwens ons kikkerlandje!

Dagelijkse Kost: culinair België

Ze zijn veelal terug te vinden op YouTube, de afleveringen van het kookprogramma van Jeroen Meus. Daar krijg je natuurlijk veel mee over de eetcultuur, en vermaak je je met de tv-kok omdat deze nogal onconventioneel te werk gaat. Zijn mimiek is grappig en de één-tweetjes met nieuwsgierige wandelaars die hun neuzen tegen de ruiten van de keuken/studio drukken tekenen de ongedwongen sfeer. Een mooie afsluiter dus: laat Vlaams leren dagelijkse kost worden!