Inschrijven in Belgie

Wanneer u naar België gaat emigreren dan dient u zich in Nederland uit te schrijven en in uw nieuwe gemeente in België in te schrijven. Dit geldt ook voor uw gezinsleden die wellicht met u mee verhuizen. Op deze pagina geven wij u meer informatie over het inschrijven in België.

Uitschrijven

Wanneer u gaat verhuizen naar België dan dient u zich in Nederland uit te schrijven bij uw gemeente. Dit kunt u vanaf vijf dagen voordat u naar België vertrekt doen. U kunt schriftelijk een verzoek tot uitschrijving indienen of u kunt persoonlijk een bezoek aan uw gemeentekantoor brengen. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen, deze zult u nodig hebben bij de uitschrijving. Na uw uitschrijving ontvangt u van uw gemeente een bewijs van uitschrijving.

Voorwaarden

Wanneer u in België gaat werken dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo dient u onder andere een geldig paspoort te hebben en wanneer u voor meer dan drie maanden zult wonen en werken in België dient u een visum aan te vragen. Wanneer u van plan bent een eigen onderneming te starten, kan het ook zo zijn dat u verschillende vergunningen dient te hebben.

Verblijfsvergunning

Iedereen die naar België komt vanuit Nederland, of een ander Europese Unie land,voor een periode langer dan 3 maanden kan dit doen zonder een verblijfsvergunning aan te vragen. Wel moet u voldoen aan een aantal voorwaarden verbonden aan het vrij personenverkeer. Zo moet u o.a. kunnen aantonen dat u naar België komt om werk te zoeken; als werknemer te werken of als zelfstandige te werken. Wanneer u niet van plan bent om te gaan werken in België dan dient u aan te kunnen tonen dat u over genoeg bestaansmiddelen beschikt.

Inschrijven

Nadat u zich gevestigd heeft in België, bent u verplicht om uzelf en uw gezinsleden binnen acht dagen bij uw nieuwe gemeente in te schrijven. Wanneer u zich gemeld heeft bij uw nieuwe gemeente dan wordt u ingeschreven in het Vreemdelingenregister. Uw inschrijving wordt dan onderzocht en na enige tijd zult u, na goedkeuring, uw Belgische identiteitskaart ontvangen. Net als in Nederland bent u in België verplicht om u te allen tijde te kunnen identificeren.

Paspoort

Wanneer u uw identiteitskaart ontvangen heeft kunt u zich uiteraard identificeren. Echter het kan enige tijd duren voordat u deze kaart in uw bezit heeft. Daarom dient u tot die tijd uw Nederlandse paspoort bij zich te dragen. Het is verstandig om voordat u uit Nederland vertrekt, te kijken hoelang uw paspoort nog geldig is. Wanneer deze minder dan een jaar geldig is, is het aan te raden om deze te verlengen. Wanneer u in België een Nederlands paspoort aan wilt vragen dan dient u dit te doen via het Nederlandse Consulaat welke u kunt vinden in Luik, Gent en Antwerpen.

Rijbewijs

In België is uw Nederlandse rijbewijs gewoon geldig en u hoeft dus niet perse een Belgisch rijbewijs aan te vragen. Toch kan het handig zijn om een Belgisch rijbewijs aan te vragen. Het voordeel van een Belgisch rijbewijs is dat deze levenslang geldig blijft. Ook hoeft men in België vanaf dat men 70 jaar wordt, niet ieder jaar medisch gekeurd te worden. In Nederland is dit wel het geval. Daarom is het aanvragen van een Belgisch rijbewijs wellicht een voordeel.