Verzekering

Wanneer u tijdelijk of voor een langere periode naar België vertrekt dan is het niet altijd mogelijk om uw Nederlandse verzekering te behouden. Dit hangt af van verschillende factoren. Uiteraard is het hebben van een goede en betrouwbare verzekering van groot belang. Op deze pagina informeren wij u over de verschillende mogelijkheden betreffende de verzekeringen in België.

Waar verzekeren?

Hoe en waar u sociaal verzekerd dient te zijn wanneer u emigreert naar België verschilt per persoon. Wanneer u in België gaat wonen en werken dan dient u een Belgische verzekering af te sluiten. Echter wanneer u nog inkomen vergaart uit Nederland dan heeft u de mogelijkheid om in Nederland verzekerd te blijven. Laat uzelf goed informeren over de voor en nadelen van het behouden van een Nederlandse verzekering. Wellicht is het afsluiten van een Belgische verzekering handiger én voordeliger.

Aanbieders

In België zijn er net als in Nederland vele verzekering aanbieders. Deze aanbieders zijn te onderscheiden in ‘bank-verzekeraars’ en ‘zuivere verzekeraars’. De zogenoemde bank-verzekeraars zijn banken die naast hun financieel gerelateerde services ook verzekeringsproducten aanbieden aan hun cliënten. Zuivere verzekeraars zijn te vergelijken met de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen, deze instanties bieden uitsluitend verzekering pakketten aan. Welke aanbieder voor u het beste is kunt enkel uzelf beslissen. Wel willen wij u adviseren om goed de verschillende opties te vergelijken. Net als in Nederland kunnen er grote verschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders.

Zorgverzekering

Wanneer u naar België verhuist dan is het verstandig om u van tevoren goed te laten informeren over de verschillende opties betreffende uw ziektekostenverzekering. Een goede zorgverzekering is tenslotte van groot belang. In België wordt de verplichte ziektekostenverzekering ook wel ‘mutualiteit’ genoemd. In België heeft u de keuze uit vijf verschillende erkende ziekenfondsen.

Vijf ziekenfondsen

België kent vijf erkende ziekenfondsen waarbij u zich kunt aansluiten voor een ziektekostenverzekering. Deze vijf ziekenfondsen zijn de Christelijke Mutualiteiten; Socialistische Mutualiteiten; Liberale Mutualiteiten; Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Neutrale Ziekenfondsen. Eenieder van deze ziekenfondsen biedt de verplichte gratis ziektekostenverzekering aan. Deze verzekering wordt betaald door werkgeversbijdragen en door subsidies van de overheid. Daarnaast heeft u de optie tot het kiezen van een aanvullende verzekering.

Inboedelverzekering

Wanneer u, uw intrek gedaan heeft in uw nieuwe huur- of koophuis in België dan wilt u uiteraard dat uw inboedel goed verzekerd is. In België wordt een inboedelverzekering, ‘brandverzekering’ genoemd. Wanneer u deze verzekering afsluit dan zijn uw huis en inboedel verzekerd tegen o.a. diefstal, brand, blikseminslag en waterschade.

Aansprakelijkheidsverzekering

In België bent u verplicht tot het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. In België heet deze verzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ afgekort tot B.A. Deze verzekering vergoedt schade die u, of één van uw gezinsleden, berokkent aan een derde partij.