Cultuur

Het is moeilijk om over één Belgische cultuur te spreken. Dat België bestaat uit twee taalgemeenschappen betekent ook dat er behoorlijke verschillen zijn tussen de cultuur van Vlaanderen en die van Wallonië. De samenlevingen in Vlaanderen en Wallonië worden apart van elkaar georganiseerd.
Als men de naar de twee Belgische gemeenschappen kijkt vraagt men zich dus af of er wel één Belgische cultuur bestaat. De leefomgeving, de mode, de muziek, het eten, het onderwijs en nog meer dingen zijn duidelijk verschillend aan de beide kanten van de taalgrens.

Vlaanderen en Wallonië

Het Belgische onderwijs en de Belgische media van de twee taalgemeenschappen zijn gescheiden. De Vlamingen studeren vrijwel altijd in Vlaanderen en de Walen in Wallonië. Ook leest men in de twee gemeenschappen verschillende kranten. Walen en Vlamingen hebben ook een gescheiden muziekindustrie, en lijken zich weinig te interesseren voor de muziek uit het andere deel van het land. Inmiddels begint dit verschil kleiner te worden, onder andere door de invloed van Amerikaanse muziek en televisieprogramma’s. Dit laatste, de Belgische televisie, is ook erg gescheiden. Over het algemeen kan men stellen dat de Vlamingen zich meer richten op de Nederlandse programma’s, en de Walen op de Franse programma’s.

Belgische trots

Toch zijn er ook heel wat overeenkomsten tussen Belgen van de twee landsdelen. Zo is er het feit dat ze trots zijn op hun cultureel erfgoed. België is een echt bierland, en heel België is dan ook trots op de rijke verzameling traditionele bieren. België staat bekend om de grote diversiteit aan bieren die soms een geschiedenis kennen tot in de vroege Middeleeuwen.

Natuurlijk zijn er ook de wereldberoemde Vlaamse frieten. Ook daarvoor geldt dat men teruggrijpt op een oude traditie. Volgens de overlevering dateren de eerste Vlaamse frieten uit 1680, maar het is niet zeker of dat ook echt zo is.

Daarnaast zijn ze trots op de schoonheid van de steden, die net als veel steden in Nederland en Frankrijk, een lange en rijke geschiedenis kennen. Verder staan de Belgen bekend aan hun Bourgondische levensstijl en hun goede gevoel voor humor. Een andere aspect van de Belgische cultuur is de liefde voor het stripboek. Veel bekende stripboeken komen uit België, zoals Kuifje (TinTin) en Suske en Wiske.

Folklore

Belgen zijn ook feestvierders. Er zijn ontelbare verenigingen, men eet en drinkt graag, folklore leeft aan beide kanten van het land. Door het hele land wordt Carnaval uitbundig gevierd. Dit volksfeest kan bouwen op een traditie van soms wel meer dan 100 jaar. De oudste carnavalsstoet van Vlaanderen in Herenhout dateert bijvoorbeeld uit 1892. Het Carnavalsfeest van Aalst staat sinds 2010 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Biercultuur

België staat bekend om de bruisende biercultuur met hoge kwaliteitsbieren en grote variëteit in stijlen. Sinds 2017 is de biercultuur in België zelfs officieel op de UNESCO-werelderfgoed lijst terecht gekomen. Er zijn verschillende bierstijlen die van oorsprong uit België komen, zoals de Dubbel, Tripel, Quadrupel, Saison, Vlaams Bruin of Lambiek en Geuze.

Sport

De trots voor Belgisë komt ook in het hele land tot uiting in de liefde voor sport. Naast de nationale trots van de Rode Duivels, het nationale voetbalelftal, heeft België een levendige sportcultuur. Bijvoorbeeld in het tennis doet België het al tijden erg goed met Justine Henin en Kim Clijsters, en de succesvolle wielrenner Eddy Merckx is nog steeds een nationaal icoon.
Daarnaast ligt Belgie net als Nederland aan de kust waardoor er bij veel badplaatsen als Knokke watersporten worden beoefend. Kijk voor meer informatie over Knokke op bezienswaardigheden Knokke.